Olejek Monoi de Thaiti – Korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne

olejek Monoi

Olejek Monoi świetnie nadaje się do codziennej pielęgnacji włosów

W Tahiti, olejek Monoi ma historię tak bogatą, jak jego zapach. Przez wieki Tahitańczycy udoskonalali ten olej, pozyskiwany przez namoczenie rodzimych kwiatów gardenii w czystym, lokalnie wytwarzanym oleju kokosowym. Przedstawiamy najważniejsze zastosowanie olejku Monoi.

Nazywany w Polinezji świętym olejem, ten prosty i pachnący produkt naturalny oferuje korzyści kosmetyczne, które działają kompleksowo – dosłownie, od stóp do głów. Również doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów.

Wspaniałe nawilżanie i ochrona włosów

Olejek Monoi często pojawia się w produktach do pielęgnacji włosów. Można znaleźć tę pochodną oleju kokosowego w szamponach, odżywkach, maskach do włosów, itp. Po nałożeniu na włosy, olejek Monoi wzmacnia połysk i pięknie je wygładza. Ten głęboko nawilżający olejek do włosów naprawia ich strukturę, także przez ujednolicanie łączeń keratynowych każdej nici.

Olejek Monoi chroni też włosy przed zniszczeniem przez czynniki środowiskowe. Dodatkowo, badania wykazały, że jedno zastosowanie szamponu i maski do włosów na bazie oleju Monoi zmniejsza uszkodzenia włosów o około 96 % i znacznie zwiększa, ogólną ich elastyczność. Z tego względu coraz częściej można go spotkać w składzie kosmetyków naturalnych, w szczególności szamponów bez SLS, odzywek i maseczek.

Charakterystyka olejku Monoi

Chociaż sam olej kokosowy jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze, kwiaty Tiare – gardenia – wykorzystywane do tworzenia oleju zawierają salicylan metylu, nadając mu przeciwzapalny charakter. Badania Institutu du Monoi wskazują, że 28 dni korzystania z oleju Monoi wzmacnia elastyczność skóry o około 27 %. Oprócz nawilżających i kojących skórę właściwości, Monoi nadaje skórze delikatny blask. Produkty kosmetyczne, które zawierają olejek Monoi to przede wszystkim : mydła, płyny do kąpieli, balsamy brązujące, peelingi, kremy, kremy ​​do opalania, produkty anti-aging, produkty do makijażu, sole do kąpieli, nawilżacze, czy perfumy.

Ze względu na swoje właściwości zmiękczające i kojące, oraz tropikalny zapach, masażyści często korzystają z Monoi, jako olejku do masażu. W Tahiti, miejscowi wcierają olejek Monoi we włosy i na całe ciało. Oprócz swoich właściwości upiększających, Tahitańczycy używają oleju, aby ukoić swędzące ukąszenia owadów i rozjaśnić rozstępy. Zaleca się także bardzo często stosowanie oleju Monoi na suchych piętach i łokciach.

Podczas regularnego stosowania, olej kokosowy oferuje wiele takich samych właściwości jak Monoi, ale kokosy używane do produkcji oleju Monoi nadają mniej tłuste uczucie na skórze. Institut du Monoi informuje, że jako samodzielny składnik, czysty olejek Monoi jest substancją hipoalergiczną.

Źródło: http://ekosmetyczki.pl/kosmetyki/olej-monoi-z-tahiti/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *